زخم بستر یا bed sore یا زخم فشاری pressure sore ضایعه ای می باشد که در پوست و بافت های زیر پوستی و بر اثر فشارهای منقطع و طولانی بر روی پوست ایجاد می شود. این زخم ها باعث آزار بیمار در حال استراحت بر روی تخت بیمارستانی، سالمندان و جامعه معلولان خواهد شد.
در واقع در صورتی که فشار بر روی یک ناحیه از بدن به اندازه کافی طولانی باشد وباعث قطع خون رسانی گردد باعث آسیب دیدن بافت های پوستی می گردد. این زخم ها به طور معمول در نقاطی از بدن ایجاد می گردند که پوست روی یک برجستگی استخوانی قرار گرفته است.
مراحل ایجاد زخم بستر
در مرحله اول پوست سالم بوده و عاری از هرگونه قرمزی و مشکل می باشد. پس از آن در افرادی که دارای پوست روشن هستند پوست قرمز گردیده و زمانی که با انگشت به آن فشار می آوریم سریع سفید نخواهد شد. همچنین پوست ممکن است دردناک، سفت تر یا نرم تر از معمول، سردتر یا گرم تر از حد معمول باشد.
پس از آن در مرحله بعدی ابتدا روی پوست از بین رفته و زخمی فرو رفته به رنگ صورتی یا قرمز در محل تشکیل می شود. همچنین ممکن است در آن محل تاول ایجاد گردد. پس از آن چربی زیر پوست نمایان گردیده و زخم نسبت به قبل عمیق تر و گودتر می شود.در انتهای این زخم ها می توان بافت مرده زرد رنگی را مشاهده نمود.
در صورتی که این نوع زخم ها تحت درمان قرار نگیرند و گسترش پیدا کنند ممکن است آسیب ها به زیر پوست سرایت کرده ودر عضله، تاندون یا استخوان نمایان گردد.
محل زخم بستر
بیمارانی که بنا بر دلایلی برای طولانی مدت بر روی انواع تخت اعم از تخت مریض یا تخت خواب معمولی بستری هستند ودر حالت دراز کش و به پشت خوابیده اند، در محل هایی مانند پشت سر، پشت استخوان های کتف، پشت استخوان خارجی درست بین دو برجستگی باسن و پشت پاشنه دچار زخم بستر می شوند زیرا در این نواحی فشار زیاد بوده و مویرگ هایی تغذیه کننده پوست مسدود می شوند. تا زمانی که فشار بر این نواحی زیاد باشد مویرگ ها بسته می مانند. در افراد سالم به این دلیل که افراد در زمان خواب مرتبا به صورت غیر عادی تغیر وضعیت می دهند قسمت های مختلف پوست خون رسانی صورت می گردد.
عوامل تاثیرگذار دیگر در ایجاد زخم بستر شامل سن، کاهش حس لامسه، کاهش وزن، تغذیه نامناسب، عدم کنترل ادرار و مدفوع، مرطوب شدن شدید پوست، خشکی پوست، اختلال جریان خون و اسپاسم عضلات می باشد.
عوارض زخم بستر
از عوارض مهم زخم بستر می توان به عفونت پوست اشاره نمود. در واقع پوست های زخم شده پس از مدتی عفونی شده و ترشحاتی از زخم خارج می گردد. در بعضی از مواقع که زخم از پوست عبور کرده و به استخوان و مفاصل رسیده می تواند سبب بروز عفونت به آن ها گردد. باکتری هایی که از حمل زخم بستر شروع به تکثیر می کنند می توانند به جریان خون راه پیدا کنند و عفونت های خونی را به دنبال خود داشته باشند.
درمان زخم بستر
درمان زخم بستر یک فرایند پر دردسر می باشد. این درمان ها می تواند مدت زمان زیادی طول بکشد و مشکلات زیادی را برای بیماران و نزدیکانشان به وجود آورده و هزینه های قابل توجهی را متحمل شود. در درجه اول مهم ترین قسمت درمان برطرف کردن عوامل ایجاد فشار می باشد. به این منظور لازم است بیمار را هر دو ساعت یک بار جابجا نموده و مناطق تحت فشار را ماساژ دهید تا خون رسانی به این مناطق صورت گیرد. اولین و مهم ترین درمان زخم بستر برداشتن بافت مرده به روش جراحی می باشد.
جلوگیری از ایجاد زخم بستر
همان طور که گفته شد یکی از راه های پیشگیری از زخم بستر، جابه جایی مداوم بیمار می باشد. برای راحت تر بودن این امر می توان از تشک مواج استفاده نمود. این تشک ها با کم کردن فشار در نواحی که بیشتر مستعد زخم های بستر هستند و همچنین با ایجاد حالت گردش خون در بدن بیمار، به خون رسانی بیشتر کمک می کنند.
از دیگر اقداماتی که برای جلوگیری از زخم بستر در بیمار انجام دهید تمیز کردن پوست به طور مرتب می باشد. در صورتی که بیمار به سمت پایین لغزید از کشیدن وی بر روی تخت اجتناب نمایید. برای شستشوی بیمار در تخت بیمارستانی در نظر داشته باشید پوست بیمار باید مرتب با آب گرم وصابون ملایمی شسته و خشک شود. در بیمارانی که کنترل ادار و مدفوع ندارند باید مانع از ریختن ادرار و مدفوع برروی پوست آن ها شوید. به اندازه کافی کالری، پروتئن، ویتامین و مواد معدنی و آب به بدن بیمار رسانده شود.
برای کسب اطلاعات بیشتر در ارتباط با تخت بیمارستانی و آشنایی با تخت بیمارستانی صحرائی و انواع تخت بیمارستانی صحرائی و تجهیزات بیمارستانی صحرایی می توانید از صفحات مربوطه بازدید بفرمایید یا برای مطالعه نکات خرید تخت بیمارستانی و مشاوره و اطلاع از قیمت تخت بیمارستانی با شماره 02166410796 تماس حاصل فرمایید.
انواع تخت بیمارستانی صحرائی